Морковен хляб - Carrot Bread



Когато направих Червения хляб с цвекло, вече обмислях нов, Оранжев хляб с моркови. Още на следващия ден замесих и изпекох в кръгли форми.Добавих ароматни съставки- смлени семена от копър, кора от лимон и бял пипер. Освен с прекрасен цвят, беше изкушаващ и с аромат.
 
 

Сега ви го показвам и в по-тематичен вид. Ето го и него.


 Зелената "косичка", както се изрази дъщеря ми не е само за декор на масата. Измити и подсушени листата от копър и магданоз са за гарниране на сандвичите.


Продукти:

* 450 гр брашно + 50-70 гр за доизмесване
* 9 гр суха мая д-р Йоткер
* 400 мл морковен сок
* 50 мл олио
* прясно настъргана кора от един лимон
* 1 ч.л. смлян бял пипер
* 2 с.л. мак
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. мед
* 1 с.л. смлени или стрити семена от копър


Приготвяне:



1. Брашното, маята, солта, макът, белият пипер,  лимоновата кора и копъровото семе се поставят в дълбока купа, удобна за месене. Разбъркват се с ръка. Добавят се олиото, сока от моркови и меда. Замесва се меко тесто. При необходимост се добавя малко брашно. Покривате купата със свежо  фолио и оставяте на топло да втаса. Около 40-50 минути. Ако температурата в помещението е по-ниска, може да поставите купата над тенджерка с гореща вода. Парата, която се вдига  затопля купата и ускорява втасването .  Може да приберете и в хладилника и да печете на другия ден. Докато тестото втасва подготвяте формите за печене, ако сте решили да направите малки хлебчета като тези. Поставяте на дъното хартиените кръгчета и намазвате добре стените с масло или олио-ако не желаете или не използвате масло.



2. След като тестото е увеличило няколко пъти обема си, поръсвате плота с малко брашно. Изсипвате тестото и с няколко сгъвания го премесвате.Хлябът се оформя като морков. Поставя се в тава, покрита с хартия или намазана с масло и поръсена с брашно. Аз поръсих хартията с брашно, смесено с трици и малко семена от мак. С остър нож направих разрези, наподобяващи тези при моркова. Ако сте решили да поставите в малки кутии или форми  оформяте фитили, с големина, такава че да запълните около 1/2- та от обема на кутиите. Поставяте фитилите в кутиите, предварително намазани с масло и оставяте за още 30-40 минути докато тестото достигне края на формите. Поставяте да се пече за 20 минути в гореща, предварително загрята фурна на 220 градуса.



3. Извадете опечения хляб и поставете върху дъска или решетка и покрийте с кърпа. Опечените хлебчета се оставят във формите около 10-15 минути. Изваждат се и се оставят окончателно да се охладят, завити с кърпа. Режат се добре охладени.


Ние хапнахме  с крема сирене, заквасена сметана, репички, копър, магданоз, див лук, рукола, авокадо. 

 
 
От кръглите хлебчета дъщеря ми направи сандвичи със запечено тофу и кълнове от люцерна. Много вкусни и свежи. 
 



Коментари

  1. Имаш удивително въображение и твориш с такъв замах! От всичко бих си опитала, макар да не съм опитвала морков под такава форма! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е, и както при морковения кекс, не се усеща морковът, като морков. Остава удоволствието от усещането, че си вложил в това, което ядеш нещо истинско и полезно.
      Благодаря ти, Пламена!

      Изтриване
  2. Pues es la 1º vez que veo un pan de zanahoria, debe estar bueno. Feliz fin de semana Bety.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. No he visto el pan de zanahoria, pero tengo que hacer y conseguir-gran color y sabor. Gracias Maria!

      Изтриване
  3. Бети, с Тики сте на цветна вълна. :)
    Прекрасен хляб, най-хубавият моркохляб! Бъди все такъв вдъхновен извор на идеи!
    Поздрави сърдечни с пожелания за усмихнати почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))Харесвам цветните зеленчуци и аз.
      Благодаря, Гери!

      Изтриване
  4. Bety, I am permanently hungry when I visit your blog. Where do you find all these ideas? Pictures are amazing. They are perfect to be printed and hung on the wall in kitchen or restaurant.

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, каква морковена феерия.....невероятно красиво и креативно, Бети!
    Пълна наслада ....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много си мила! Благодаря ти, сърдечно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Роси написа нов коментар за публикацията ви "Морковен хляб - Carrot Bread":

    Бети,толкова ми радват окото снимките ти и как иначе?!Толкова цветен хляб и аранжимент на сандвичите си направила,страхотно е всичко!А идеята да оформиш хлебчето на морков е великолепна,идейна,забавна и много ефектна,моите искрени комплименти!Кулинарията за теб е не само храна,но и изкуство!Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за милия коментар! Много ме радва комплимента ти!
      Съжалявам, че в бързината изтрих коментара ти, случва ми се понякога от телефона.Все пак в пощата остава съобщението :))

      Изтриване
  7. Чудесно предложение и фантастични снимки, Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Your photographs are spectacular, everything looks delicious!!
    Hugs Vicky

    ОтговорИзтриване
  9. Пак напълних очи и душа с Бетина красота! Благодаря ти! Идеята много ми допада! Помня и хлебчето от цвекло ми хареса. Но без машина за сок, не виждам как да изцедя нещо от тези твърди зеленчуци. Все ще измисля нещо, като ме обхване твоят хлебен ентусиазъм! :)
    Прегръдка и лека нощ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти!
      Наистина без сокоизтисквачка ще си е подвиг да се изтиска такова количество. Аз заради експеримента изпробвах и с купен морковен сок, предназначен за бебета. Повече ми допада от прясно изцеден сок. Варианта с бебешко сокче ми сладнеше в повече.
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Снежи, радвам се да те видя!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  11. Ах, че хубав е станал! И на форма го докарва като морков!

    ОтговорИзтриване
  12. Да такава беше идеята втория път ! :))

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, как съм могла да пропусна тази красота?! удивително творение, прекрасно предложение за Великденската трапеза, а и не само. Поздравявам те за кой ли път за чудесата, които твориш!

    ОтговорИзтриване
  14. Ей тоя хляб, ще сервирам на Великден, даже във същата форрма! Толкова е симпатичен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Пробно го изпекох вчера и много ни допадна! Определено ще подторя на Великден! Благодаря ти за рецептата, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни